woensdag 26 juni 2019

Werkverschaffing (2)

In mijn vorige post op deze blog had ik het over de werkverschaffing vanaf de jaren 30 in deze regio. Echter kwam ik toevallig een foto tegen over werkverschaffing een aantal decennia eerder. Dit kwam voor mij nogal onverwachts aangezien ik op zoek was naar een foto waar mogelijk mijn betovergrootvader Jan Tijhuis (1871-1943) op te zien zou zijn. Ik stuitte echter op een foto waarop Nijverdalse (jonge)mannen te zien waren die speciaal voor de gelegenheid van de foto bij elkaar zijn gaan staan: bats in hun handen en met petten op hun hoofd. Bij de omschrijving van de foto stond: 'werkverschaffing 1914-1918' met vervolgens hun namen opgesomd. Hier ging hier dus om werkverschaffing ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Een oorlog waarin Nederland weliswaar niet meedeed, maar wel economische klappen te verduren kreeg.

Om 'leegloperij' en misdragingen te voorkomen organiseerden gemeenten ook al tijdens de Eerste Wereldoorlog speciale projecten voor de werkverschaffing of zoals men dat noemde 'ter ontwikkeling en ontspanning'. Vooral in de steden was de werkloosheid tijdens de Eerste Wereldoorlog een probleem. Men moet niet vergeten dat het Nederlandse leger wel gemobiliseerd was in die tijd om een eventuele aanval te kunnen opvangen. De kostwinner van een gezin was of gemobiliseerd ofwel werkloos geworden. Zij zaten zonder inkomen en waren dus aangewezen op gemeentelijke steun of op steun van particuliere instellingen. In de vorige post had ik het over de Heidemij (Heidemaatschappij) die werk leverde. Een greep uit kranten uit die tijd laat zien dat ook tijdens de oorlogsjaren 1914-1918 de Heidemaatschappij een van de werkverschaffers was. Ook hier kwam het neer op het ontginnen van woeste gronden, die er nog genoeg waren in Overijssel.

De Provinciale Overijsselse en Zwolsche Courant van 18-01-1915: hier duikt de Heidemaatschappij weer op.

Een korte speurtocht op het internet levert al gauw foto's uit de gemeente Hellendoorn op ten tijde van de werkverschaffing van 1914-1918:

Werkverschaffing 1914-1918: foto is genomen op de weg naar Luttenberg. (Archief Gemeente Hellendoorn).

Heideontginning in het kader van werkverschaffing in 1917 in het Marlese veld nabij Hulsen. (Archief Gemeente Hellendoorn)

[1] Koninklijke bibliotheek, WO I: Werkloosheid tijdens de Eerste Wereldoorlog, 1915. <https://www.kb.nl/themas/geschiedenis-en-cultuur/nederland-tijdens-de-eerste-wereldoorlog/wo-i-werkloosheid-tijdens-de-eerste-wereldoorlog-1915>
[2] G.J. Karkdijk, Kent u ze nog.... de Nijverdallers deel 2. (Zaltbommel, 1975).
[3] Archief gemeente Hellendoorn.

zaterdag 22 juni 2019

Werkverschaffing

Werkverschaffingsprojecten kom ik geregeld tegen in mijn zoektocht door de geschiedenis van de regio. Alhoewel ze niet exclusief gebonden zijn aan dit deel van Nederland kwamen er toch relatief veel projecten voor in deze contreien. Het veen, het bos en het land zijn natuurlijk goede bronnen van werk, al dan niet tijdelijk. Dat deze projecten in de jaren 30 zijn opgezet is overigens ook niet vreemd: Nederland ging ook gebukt onder de Grote Depressie van die tijd. Hoewel de economie herstellende was na het loslaten van de zogenaamde Gouden Standaard in september 1936, bleek Nederland net als de VS alsnog te worden getroffen door een (kleinere) recessie. Werkloosheid bleef hoog en dit zorgde voor ontevredenheid en verpaupering in vooral de steden. Daar moest wat aan gedaan worden. Genoeg reden voor het kabinet van Hendrikus Colijn om met professor Romme van sociale zaken voorop, een rijksdienst voor de werkverruiming in het leven te roepen. Dit gebeurde in februari 1939. Voor de uitvoering van de plannen van Romme werden kampen gebouwd, naar het model van de werkverschaffingskampen in onder andere de VS en Australië (hierbij denk ik direct aan de grootschalige projecten zoals de bouw van de Hoover Dam in het kader van de New Deal van FDR). De leiding over veel van deze kampen kwam in handen van de Heidemij en Staatsbosbeheer. In Overijssel werden diverse kampen opgericht: op de Sallandse Heuvelrug, tussen Haarle en Nijverdal, werd werkkamp Twilhaar opgericht, in Heino werkkamp de Schaarshoek en kamp Arriën nabij Ommen, om er zo maar een paar te noemen.

Met werkkamp Twilhaar heb ik overigens nog een genealogische connectie: mijn overgrootvader Hendrik Meijer (1906) uit Mariënheem was medewerker van Staatsbosbeheer en gaf de arbeiders instructies over hun werkzaamheden. Dit kwam neer op het ontginnen van bosgrond om er landbouwgrond van te maken. Deze eerste arbeiders waren zeelieden uit Scheveningen en Den Haag. Zij arriveerden op het kamp omstreeks 1941. Zij moesten hier werken van de Duitse bezetters omdat zij niet meer mochten uitvaren en dus werkloos waren geworden. Iedere twee weken stapten zij bij Hollands Spoor bij Den Haag op de trein om uiteindelijk bij Twilhaar uit te komen. Een zekere heer Roebert werd aangesteld als opzichter van Staatsbosbeheer voor het kamp. Mijn overgrootvader had samen met meneer Brinkman waarschijnlijk een ondersteunende rol. In april 1942 kreeg Henner Hoijmann het bericht dat de arbeiders niet terug zouden keren. De zeelieden moesten plaats maken voor een groep Joden die er door de Duitsers te werk gesteld werden. Deze Joden waren afkomstig uit Groningen. Later kwamen er ook personen uit Tilburg en Amsterdam bij. Uit onderzoek van de heren Alferink en Fikken blijkt dat het regime aanvankelijk mild was: er was geen censuur op brieven en men mocht het kamp verlaten om naar Nijverdal te gaan. Beheerder Hoijmann werd echter niet lang daarna naar het beruchte kamp Erika gestuurd om te leren hoe hij de Joden er stevig onder kon houden. Het regime veranderde al was dit waarschijnlijk nog niet zo streng als in andere kampen als Erika: kampbeheerder Henner Hoijmann was namelijk ook lid van het verzet. Hoijmann typeerde de maanden die volgden ook als "de drie maanden die tot het zwaarste van mijn leven behoorden". Wat de rol van mijn overgrootvader precies is geweest blijft vaag. Wist hij van de dubbelrol van Hoijmann? Had hij zelf ook een soortgelijke dubbelrol? Het blijven vragen over een grijs gebied. Navraag bij mijn oma, zijn dochter, leveren helaas geen concrete extra informatie op: haar vader vertelde nooit zo graag over de oorlogsjaren, zoals zovelen. Hoe het verder met het kamp is vergaan is wel bekend: op 2 oktober 1942 zijn de Joodse mannen op transport gezet naar Westerbork door de Duitsers, in het kader van 'gezinshereniging'. Dit was een drogreden. Zij zijn vrijwel onmiddelijk naar Auschwitz en andere vernietigingskampen gedeporteerd met hun gezinnen, waar zij zijn vermoord.

Het kamp speelde daarna nog een rol voor evacués: mensen die hun huizen moesten verlaten voor de bouw van de Atlantikwall, een tijdelijk onderkomen voor mensen die dakloos waren geworden na het bombardement op Nijverdal op 22 maart 1945 en waarschijnlijk ook tijdelijk een onderkomen voor Canadese bevrijders op doortocht.

Foto van groep Joodse arbeiders, met bij op de foto ook medewerker van Staatsbosbeheer Brinkman (uiterst rechts met pet) en mijn overgrootvader Hendrik Meijer (middenin met pet en stropdas). Foto afkomstig uit informatieboekje over Werkkamp Twilhaar.

Wederom een foto van Joodse arbeiders, met bij op de foto mijn overgrootvader Hendrik Meijer (rechts). Ook deze foto is afkomstig uit het informatieboekje over Werkkamp Twilhaar.

[1] A. Alferink & J. Fikken, Rijkswerkkamp Twilhaar. <http://www.werkkamptwilhaar.nl/index.html>
[2] Nationaal Archief, Afdeling Werkverruiming 1939-1940.

donderdag 20 juni 2019

Hellendoorn: Salland of Twente?

Hellendoorn: Salland of Twente?

Ik begin deze blog dichtbij, in mijn woonplaats: Nijverdal, gemeente Hellendoorn. En direct is daar een onderwerp wat niet alleen mijzelf maar klaarblijkelijk ook anderen bezig houdt: is Hellendoorn (en daarmee ook Nijverdal, gezien de ligging naast elkaar) nou Salland of niet? Tegenwoordig maakt de gemeente Hellendoorn bestuurlijk gezien onderdeel uit van regio Twente. Toch valt Hellendoorn historisch gezien onder Salland. In de canon van Overijssel vinden we bijvoorbeeld Hellendoorn al terug onder Salland. Ook in de Bataafse/Franse tijd valt Hellendoorn onder kanton Raalte (samen met Holten, Wijhe en Raalte zelf) en de prefectuur Deventer. Het was dus duidelijk onderdeel van Salland.

Waarom vraagt men zich dan af waar Hellendoorn onder valt? Dit heeft waarschijnlijk te maken met de ligging van de rest van de gemeente Hellendoorn. Voor Haarle is dit overigens niet zo moeilijk: dat ligt overduidelijk in Salland. Lastiger is Daarle, wat onderdeel van de gemeente is, ligt bijvoorbeeld in West-Twente. Net als Daarlerveen. Ook moeten we niet vergeten dat in de loop der tijd met de komst van Nijverdal, de gemeente Hellendoorn stukken grond heeft gekocht van de gemeente Wierden. Eerst was de grens tussen deze twee gemeentes de rivier de Regge, maar toen Hellendoorn een deel van de buurtschap Notter kocht (het deel waar de havezate de Eversberg lag en de tegenwoordige Kruidenwijk) was de grens niet meer zo duidelijk. Wierden is immers wel overduidelijk een onderdeel van Twente.

Ik denk dat men sinds deze aankoop is gaan 'zoeken' naar iets anders om de grens tussen Twente en Salland mee aan te duiden. Voor een aantal is hierbij de keus gevallen op iets dat je niet ontgaan kan zijn in de buurt van Nijverdal: de Sallandse Heuvelrug. Tegenwoordig ligt het dus per persoon verschillend waar nou precies de grens tussen de twee regio's ligt. Maar als we puur historisch er naar kijken dan kunnen we vrij kort zijn: de Regge is de grens, waarbij de kernen van zowel Hellendoorn als Nijverdal in Salland liggen.

Brug over de Regge bij Nijverdal (collectie HKHN, Jan Podt)

Over deze blog

Salland in vroegere tijden

Een blog over Salland en omstreken in het verleden.

Door mijn verbondenheid met Salland en mijn interesse in het gebied en in de geschiedenis ben ik op het idee te komen een blog te starten over Salland in vroegere tijden. De bedoeling is dat deze blog artikelen gaat omvatten die te maken hebben met de historie van Salland en omstreken. Dit gebeurt aan de hand van mijn eigen genealogie (waar veel Sallanders in te vinden zijn), maar ook interessante verhalen van plaatsen, gebouwen en personen die ik tegenkom. Ook is het mijn streven om het Sallandse dialect te gaan verwerken in deze blog. Ondanks mijn nadruk op Salland zal ik af en toe een uitstapje buiten Salland niet schuwen.


Doel van de blog
Deze blog heeft als doel het informeren van geïnteresseerden over de geschiedenis van Salland door middel van artikelen (blogposts). Daarnaast is het voor mij een laagdrempelige manier om verhalen uit mijn stamboomonderzoek op te tekenen in deze blogposts. Deze blog heeft absoluut geen commerciële insteek en ik streef er naar om alles via annotatie te vermelden en rechtenvrije afbeeldingen te gebruiken. Mochten er op één of andere wijze informatie of afbeeldingen terug te vinden zijn waarvan u hinder ondervindt (i.v.m. privacy of copyright), neem dan a.u.b. contact met mij op.


Voor nu wens ik u veel leesplezier!
Thom Kruiper


Het Boetelerveld, nabij Mariënheem/Schoonheeten. Eigen foto.

Is het nou Henricus of Nicolaas?

Tijdens mijn zoektocht naar meer informatie over mijn voorouders ben ik veel tegengekomen. Maar notabene een Kruiper, een van mijn directe v...